BOŞANMA SÜRECİ VE BOŞANMA KARARI ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

boşanma

boşanma

Her insanın hayatında;  dönüm noktası diyebileceğimiz hayatının tümünü etkileyen bazı kararlar ve önemli olaylar vardır. Üniversite sınavını kazanmak, iş seçimi, evlenmek, çocuk sahibi olmak… bu önemli olaylara örnek olarak verebiliriz. Boşanmak da bu önemli kararlardan biridir. Ancak boşanma kararı alabilmek oldukça zordur. Boşanma sürecinin ve boşanmanın getirdiği sonuçları önceden kestirmek ve geleceği tahmin etmek oldukça zordur. Ancak bu kararı verme döneminde iseniz aşağıda yazdığım maddeleri inceleyip kararınızı bu vereceğiniz cevapları göz önünde bulundurarak karar vermenizde fayda vardır.

  • Eşinizle aranızdaki sorunları çözmek için her yolu denediniz mi? Hayatta, bir sorunun çözümü için genellikle birden fazla yol vardır. Bu yolları denemeden sorunun çözülmesinin mümkün olmadığını söylemek doğru değildir. Evlilikteki sorunların çözümü için de farklı çözüm yolları denemek önemlidir. Unutmayın evlilikteki sorunların çözümü için alternatifleri değerlendirmemek ilerde telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabilir ve bu yüzden büyük pişmanlıklar duyabilirsiniz.
  • Boşandıktan sonra hayatınız daha güzel olacak mı? Daha mutlu olacağınızdan emin misiniz? İnsan, sorunların içinde iken çözüm yolları arayıp sıkıntılarını çözmek yerine sorunlardan kaç(ın)manın çözüm yolu olacağına inanır. Ancak sorunları çözmeden hayatınıza devam etmeniz halinde eski sorunları tekrar yaşayabileceğinizi ve yeni hayatınızın da başka sorunlar getireceğini daha da artan sorunların sizi daha fazla mutsuz edebileceğini göz önünde bulundurmayı ihmal etmeyin.
  • Eşinizden ayrılmayı gerçekten kendi özgür iradenizle  ve hiç kimsenin etkisi altında kalmadan verebilir misiniz? Boşanma kararı almadan önce çiftler genellikle ailelerine ve arkadaşlarına danışırlar. Ancak bu kararı alırken danıştığınız kişiler, sizin aileniz ve sizin arkadaşlarınız olduğu için evliliğiniz hakkında sizin anlattıklarınız kadar bilgi sahibidirler. Evliliğinize genelde sizin bakış açınızla bakarlar. Genelde eşinizi dinleme olanakları yoktur, dinleseler bile sizin tarafınızda oldukları için tarafsız dinleme durumları olmaz. Boşanma kararı almadan önce ikinizi de tanımayan bu işi meslek edinmiş bir aile danışmanından yardım almanızda fayda bulunmaktadır.
  • Eşinizin hatalarını affedebilir misiniz? Daha da önemlisi bu süreçte kendi hatalarınızı düzeltme adına bir girişimde bulundunuz mu?  Burada önemli olan hatalarla ilgili ayrım yapmak gerekir. Bu konuda 5-5 kuralını uygulayabilirsiniz. 5 yıl sonra önemi olmayacak bir olayın, hatanın, durumun arkasından 5 dakikadan fazla üzülmeyin, umursamayın, affedin. Bazı durumlarda çiftler 10 dakika sonra bile önemi olmayacak bir meseleden dolayı bile boşanma durumuna gelebilmektedirler. Önemli olan hayatınızda önemi olmayan eşinizin hatalarını affetmenizdir. Burada gözden kaçırılmaması gereken nokta ise insanlar karşı tarafın hatalarını gözlerinde büyütmelerine karşın aynı veya benzer hataları kendileri yaptıklarında o hatanın neden hata olmadığını izah etmeye, açıklamaya çalışmaktadırlar. Kendinizin yaptığı şeyleri hata olarak görmüyorsanız bunu eşiniz yaptığında da hata olarak görmeyin.
  • Mutsuzluğun / huzursuzluğun evlilikten kaynaklandığına ve başka faktörlerin etkili olmadığına emin misiniz? Emin değilseniz öncelikle diğer faktörleri ortadan kaldırmayı deneyin eğer bu mümkün değilse diğer faktörlerin evlilik üzerinde ne kadar etkili olduğunu düşünerek mutsuzluğunuzun ne kadarının evlilikten kaynaklandığını düşünün.
  • Boşanmanın çocuklar üzerinde ne kadar ve nasıl bir etki bırakacağını düşündünüz mü? Çocuklarınız eğer anlayabilecek yaştaysa onlarla konuşun. Ancak anlayacak yaşta değillerse anne / babanın yokluğunun onların tüm hayatını etkileyeceğini ve bu sorumluluğu eşlerin üstlendiğini onlar adına da bu konuda karar aldığınızı unutmayın. Ayrılık halinde çocukları alan eş, genelde diğer eşin de sorumluluklarını üstlenmek, diğer eşin de rollerini üstlenmek zorunda kalacaktır. Bu durum iki rol arasında çatışmaya yok açabilecek, diğer eşin de sorumluluklarını üstlenmek kişinin daha çok yorulmasına, yıpranmasına yol açacaktır. Unutmayın aynı anda hem anne olmak hem baba olmak göründüğü kadar kolay değildir.
  • Boşandıktan sonra ne tür sorunlar ortaya çıkabileceğinin farkında mısınız ve daha da önemlisi ortaya çıkabilecek bu sorunları çözebilecek maddi ve manevi gücünüz ile enerjiniz var mı? Evlilik birliği içinde bazen eşlerden birinin veya her ikisinin de enerjileri azalır. Sorunlarla baş etmekte zorlanırlar. Ayrıldıklarında / boşandıklarında sorunların düzeleceğine inanmak isterler ve kendilerini inandırırlar. Ancak gerçekler ile beklentiler çoğu zaman uyuşmamaktadır. En başta genellikle çok yıpratıcı olan hukuki bir boşanma süreci bulunmaktadır. Anlaşmalı boşanma olmadığı takdirde yıllarınızı alacak olan bu süreç hayatınızı çekilmez bir hale getirebilir. Anlaşmalı yada çekişmeli bir boşanma olsun her iki durumda da çözülmesi gereken birçok sorun vardır. Mal paylaşımı, çocukların velayeti, çocukları diğer eşin ziyareti, nafaka, maddi ve manevi tazminat, konut, ev eşyaları, ziynet… bu konuda çevrenizden duyduklarınıza göre hareket etmeyin. Her ailenin durumu farklı olduğundan mahkemelerin kararları da bu konuda farklılık arz etmektedir.
  • Boşandıktan sonra yaşayacağınız konut, geçiminizini sağlayacağınız iş ve çocuklarınızın durumunu gözünüzde canlandırmaya çalışın. Yeni bir ev, eşyalar, yalnız kalmanız, çocuklarınız, işiniz, çevrenizin size bakış açısını kaldırıp kaldıramayacağınız, yeni sorumluluklar…

Yukarıda sayılan durumları göz önünde bulundurmayı ve bu konuda bir aile danışmanından destek almayı ihmal etmeyin. Boşanma kararı alma sürecinde; duygularınız, aklınızın doğru ve mantıklı karar vermesine engel olacağından çocukların ve sizin hayatınızı etkileyecek bu önemli olayda tek başınıza karar vermeyin, aile danışmanından destek alın.

AİLE DANIŞMANI ÖMER ŞENGÜL

İletişim ve randevu 05308321481

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!