ADANA CİNSEL SAĞLIK MERKEZİ

Cinsel sağlık problemleri, bireyleri ve aileleri etkileyen en önemli sorunlardan biri haline gelmiştir. Cinsel olarak sağlıklı olma hali sadece fizyolojik olarak değil aynı zamanda psikolojik olarak da incelenmesi gereken en önemli sağlık alanlarından biridir.

Her 10 kişiden 4’ü cinsel problemlerle yaşamaya çalışmaktadır. Ayrıca bu oran sadece kliniklere başvuranları kapsamaktadır ve cinsel sağlık konusunun mahremiyetinden dolayı sağlık kliniklerine başvurmayanlar bu oranların dışında kalmaktadır. Cinselliğin bu kadar mahrem bir konu olması hali, kişiler bu problemlerle kliniklere başvursalar dahi konuyu rahatça konuşamamalarına sebep olmaktadır.

Cinsel sağlık, çok çeşitli nedenlerden kaynaklı bozulabilmekte veya cinsellik yine aynı nedenlerden kaynaklı zorlaşabilmektedir. Günümüzde en sık karşılaşılan cinsel sağlık sorunu vajinismustur.  Kadınları etkilediği düşünülen vajinismus, aynı zamanda vajinismus problemi yaşayan kadınların partnerlerini de ciddi şekilde etkilemektedir.

Vajinismus:

Vajina kaslarının cinsel birlikteliğe izin vermeyecek şekilde kasılması ve cinsel birlikteliğin gerçekleşememesi durumu olarak tanımlanır. Vajinismusa sebep olan durumlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Çocuklukta ihmale maruz kalmak
  • Çocuklukta istismara maruz kalmak
  • Tecavüze uğrama veya tecavüzle burun buruna gelme
  • Cinsel mitler(yanlış inanç)
  • Cinsellik veya cinsel birleşme ile ilgili anlatılan abartılmış hikayeler dinleme
  • Kızlık zarının tam olarak insanlar tarafından bilinmeyişi
  • Aile baskısı
  • Toplum baskısı
  • Anne baba tutumlarının aşırı otoriter veya reddedici oluşu vb.

Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni):

Cinsel birliktelikte doğal halde ağrı, acı olmaması gerekirken ağrı hissetme durumudur. Normal şartlarda cinsellik ağrıya sebep olan acı veren bir durum değildir. Ağrılı cinsel ilişkinin de vajinismus gibi fizyolojik, psikolojik, biyolojik ve sosyolojik bir çok sebebi olabilmektedir.  Bu sebepler;

Kadınların Orgazm Olmak İle İlgili İnançları Veya Tecrübeleri: 

Eğer bir kadın cinsel ilişki sırasında orgazm olmuyorsa vajina içerisinde bir kuruluk gerçekleşir ve bu kurulur vajinada sürtünmeden kaynaklı bir ağrıya sebep olur. Böyle bir durumda partnerin sabırlı ve anlayışlı olması gerekir.

Cinsel İsteksizlik:

Bir çok sebepten dolayı cinsel isteksizlik yaşanabilir. Bu sebepler,

  • Partnerle yaşanan üzücü yaşam olayları ve bu durumlardan kaynaklı partneri suçlama
  • Tartışmalardan kaynaklı aşırı duygusal davranma
  • Ve en önemlisi hormonal dalgalanmalar, fizyolojik problemler

Hormonal dalgalanmalar en önemli sebeplerden biri olduğu için mutlaka hekim kontrolü gereklidir. Tedavi sonucunda ve diğer yandan eşle işbirliği ile bu sorun problem olmaktan çıkar.

Cinsel İşlev Bozukluğu Olan Bir Eşe Sahip Olmak: 

Cinsel işlev bozukluğu olan eşe sahip olmak kadınlarda yine ağrılı cinsel ilişkiye sebep olabilir. Erkeklerde cinsel işlev bozukluğu hem psikolojik olarak hem sosyal olarak çok zorlayıcı olabilmektedir. Böyle bir durumda mutlaka bir cinsel sağlık merkezine başvurmak gerekir.

Erkeklerde Düşük Cinsel İstek: 

Kadınların cinsel istek bozukluğunda çok daha fazla oranı etkilenirken, erkeklerde bu oran çok daha azdır. Fakat her erkek hayatında en az bu problemi ve diğer cinsel işlev bozukluklarını yaşamaktadır. Erkeklerde düşük cinsel istek birincil ve edinsel olarak iki şekilde ayrılmaktadır. Birincil olan edinsel olana göre daha nadir görülmekle birlikte belirli bir travmadan kaynaklı yaşanabilir. Edinsel tip ise diğer cinsel işlev problemlerinden kaynaklı olumsuz tecrübeler neticesinde ortaya çıkmaktadır. Örneği erken veya geç boşalma sorunu olan bir erkeğin aynı zamanda düşük cinsel isteğe sahip olması oldukça muhtemeldir. Erkeklerde düşük cinsel istek problemi fizyolojik olarak herhangi bir problem olmamasına rağmen cinselliğe veya herhangi bir cinsel aktiviteye ilişkin ilgisinin ve isteğinin olmamasıdır.

Sertleşme Bozukluğu: 

Halk arasında iktidarsızlık olarak bilinen sertleşme bozukluğu, erkek cinsel organının tatmin edici bir cinsel birleşmeye yetecek kadar sertleşmeyişi ile karakterizedir. Sertleşme bozukluğu kısmi (durumsal) veya tamamen olabilir. Kısmi yani durumsal olması erkeğin sadece belirli koşullar altında sertleşme problemi yaşamaması iken, tamamen olması ise hemen hemen her durumda sertleşme problemi yaşamasıdır. Erkeklerde bu durumun yaşanmasında duygusal faktörlerin önemli bir rolü vardır. Kişilerin partnerlerine karşı hissettikleri öfke, kaygı, kızgınlık, suçluluk veya güvensizlik hisleri erkekte sertleşme sorununa sebep olabilir. Ayrıca cinsel birlikteliğin yaşanacağı ortamın güvensiz veya rahatsız oluşu da bu problemi pekiştirir. Erkeklerde bir kere bile performansta yetersiz olma hali, performans kaygısının oluşmasına zemin hazırlar ve bu durum sertleşme bozukluğuna sebebiyet vermekle bilikte bu kaygı bir kısır döngü haline gelebilir. Kişiler cinsellikten zevk alamayacak kadar bu kaygıya odaklanırlar dolayısıyla sonuç olumsuz olur.

Erken Boşalma: 

Erkeklerde istenilen zamandan önce ve kontrol edilemeyen şekilde boşalma yaşanması halidir. Bu durum bazen kadınlar yüzünden desteklenir ve pekişir. Bazı kadınlar için istemedikleri cinsel aktiviteye maruz kalmamak ve hamilelik ihtimalinin erken boşalma sebebiyle azalması kadınların işine gelir ve bunu farkında olmadan pekiştirebilirler. Erken boşalma erkeklerde cinsel işlev bozuklukları arasında en fazla görülenidir. Cinsel işlev bozukluğu yaşayan erkeklerin neredeyse %50’si bu problemi yaşamaktadır.

Geç Boşalma: 

Bu sorunu yaşayan erkekler, ya geç boşalırlar ya da boşalamazlar. Bu durum partnerlerinde sürenin uzamasından kaynaklı ağrıya sebep olur. Bu bozukluk, kişiler arası zorluklar, partnerin hamile kalmasından korkma, partnerin cinsel olarak çekici gelmemesi gibi problemlerden kaynaklanabilir. Bazı erkekler spermin idrar kesesine gitmesi ile gerçekleşen geriye boşalma (retrograd boşalma) yaşarlar. Alkol, kan basıncını düşüren ilaçlar, sakinleştiriciler bu durumu sebep olabilirler. Bu durumda ilaç etkisi olduğundan yaşanan durum geç boşalma olarak nitelendirilmez. Ayrıca geç boşalma, şeker hastası olan ve şeker seviyesi yüksek olan erkeklerde, prostat kanseri olan erkeklerde ve aort anevrizması (aortta balona benzer bir hava boşluğunun oluşması), parkinson hastalarında ve omurilik tümörü olan kişilerde rastlanabilen bir cinsel işlev bozukluğudur.

Bir cinsel işlev bozukluğunuz varsa ve;

Adana’da Cinsel Sağlık Merkezi arıyorsanız,

Randevu için

0322 402 09 09

0530 832 14 81

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!