OYUN TERAPİSİ VE ÇOCUK

OYUN TERAPİSİ VE ÇOCUK

oyun odasi scaled - OYUN TERAPİSİ VE ÇOCUK

Yetişkinler kendi problemlerini, istek ve taleplerini dile getirmekte çocuklara göre daha yetenekli ve kararlıdırlar. Fakat çocuklar neye üzüldüklerini, nelerden etkilendiklerini dile getiremez, getirseler de bu çoğu yetişkin tarafından anlaşılmayabilir. Bu noktada çocukların kendilerini, kendi dilleriyle ifade edebilecekleri; onlar için özel olarak hazırlanmış ortamlara ihtiyaç duyarlar. Oyun  terapi odalarında çocukların kendilerini ifade edebilecekleri bir çok çeşit ve renkte özel olarak seçilerek hazırlanmış oyuncaklar bulunur. Çocuk bazen evde yemek masasında, bazen kuaförde/berberde, doktorda, sahilde, bir dağ başında, bir çatışmada rol alan oyuncu olur. Çocuğun sahip olduğu olumlu veya olumsuz deneyimler bu özel olarak hazırlanmış odada gözler önüne serilir. Terapist bu noktada çocuğun kurduğu oyun ve seçtiği rollere göre ya gözlemci ya da çocuğun belirlediği başka rolde yer alan bir oyuncu olarak terapi esnasında odada bulunur. Karşılıklı güvenin sağlanabilmesi ve çocuğun özgürce kendini ifade edebilmesi için aralarında kurulacak ilişki çok önemlidir.

Oyun terapisi çocuğun terapiyi yapan danışmanla ilişki kurarak kendisini ifade etmesini sağlar. Oyun terapisi sırasında çocuklar sadece odayı ve oyuncakları değil, kendilerini de keşfetme imkanı bulurlar. Bu sayede olayları ve kendilerini değerlendirebilirler.

Oyun terapisi çocukların kendilerini kabul etmelerini, başka insanlar ile uyum içinde yaşamasını, başkalarına saygı duymayı, sorumluluk almayı öğrenirler.

Çocuklar oyun içerisindeyken, içten, samimi ve aktiftirler. Oyun terapisi sırasında duyguları, düşünceleri, öfkeleri, kaygı ve korkuları açığa çıkar, değişir.

Oyun terapisine başlamadan önce mutlaka aile ile görüşülür ve çocuğun öyküsü, yaşantısı ile ilgili bilgiler alınır. Ebeveynlerin desteği terapi süresince çok önemlidir. Aile ve terapist arasında sürekli alışveriş ve iletişim vardır. Bu iletişim sayesinde aile çocuğunun dünyasını daha yakından tanıma fırsatı bulmuş olur.

Oyun terapisinde ele alınabilecek başlıca konular;

  • Kardeş kıskançlığı
  • Kaygılar
  • Korkular
  • Öfke problemleri
  • Uyum problemleri
  • İçe kapanıklık
  • Ebeveyn tutumlarından kaynaklanan problemler
  • Travmalar
  • Boşanma gibi konular sayılabilir.

Merkezimizde aile danışmalığı içerisinde ve oyun terapisinde çocuklarla seanslar yürütmekteyiz. Çocuklarınızın problemlerinin zamanında çözümlenmemesinin yetişkinlik dönemindeki ilişkilerinde ve günlük aktivitelerinde sorunlar doğurabileceği unutulmamalıdır.

Sizler de çocuğunuz için geç kalmak istemiyorsanız randevu için;
05308321481
03224020909

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!