Boşanma Sürecinin Çocuğa Etkisi

Boşanma Sürecinin Çocuğa Etkisi

Boşanma Sürecinin Çocuğa Etkisi sorusu boşanan çiftlerin aklında oluşan en büyük sorunlardan biridir. Yeni bir düzen kurma hayaliyle evliliğe adım atan çiftler kendilerine bir aile oluştururlar. Bunun devamında ise bir çocuk sahibi olurlar. Çocuk bu düzen içerisinde ilk sosyal çevreyi edinir. Aile çocuğun sevgi ve bakım ihtiyacını karşılamak ve kabul görmesini sağlamak adına önemli bir alan sağlar. Evlilikte çiftler arasındaki iletişim şekli çocuğun gelişim ortamında önemli bir etkendir. Eşlerin evliliğe karşı tutumları çocuğun psikososyal gelişim sürecinde kimi zaman olumlu kimi zaman ise olumsuz olarak desteklenebilmektedir. Bu yüzden çoğu çift çocuklarını kendi evliliklerinin önüne koyarak kendilerini çocuklarına adarlar. Hem fiziksel hem de psikolojik sağlamlıklarını gözetmeye çabalarlar. Bazen eşler arasında problemler yaşanabilir. Eşler arasındaki duygusal bağın daha çok mantık çerçevesine yani bir amaca yönelik eğrilmesine neden olmaktadır. Aile kavramında çocukların gelişim süreci ne kadar önemliyse eşlerinde birbirleri arasındaki bağların zayıflamaması adına kendi istek ve arzularının yerine getirilmesi evlilik tatmini için oldukça önemlidir. Bunlar yerine getirilmediğinde ise eşler evlilikten tatmin olmamakla birlikte birçok ihtiyacın duygusal anlamda anlamlı olmadığını düşünmekte ve evliliklerini bitirmek yönünde kararlar almaktadırlar. İşte bu noktada bir psikolog ya da bir aile danışmanıyla görüşme yapmak çok önemlidir.

 

boşanma sürecinde çocuğun psikolojisi

Boşanan Eşlerde Çocuğun Psikolojisi

Eşler evliliğin temellerini oluşturan birçok getirinin sarsılmasıyla duygusal ve bilişsel anlamda kendilerini boşanma durumuna hazırlamaktadır. Ardından ise hukuki anlamda evliliklerini bitirerek boşanırlar. Boşandıktan sonra da bir psikologdan yardım almak süreci yapılandırma adına faydalı olacaktır. Boşanan çiftlerin boşanma nedenleri arasında aldatma, madde kullanımı, bireysel çıkarların araya girmesi ve şiddet görülmektedir. Aslında bu sıralanan nedenler evlilikte sarsılan bazı temellerin birer sonucudur. Eşler arasındaki sevgi ihtiyacı, anlaşılma ve kabul görme ihtiyacı, güven ve saygı gibi bazı temellerin sarsılması ve birbirlerini yok sayan ya da ben-merkezci düşünce tarzına iten durumların yaşanması olarak sıralayabiliriz. Eşler birbirlerini duyup görmediklerinde ve sağlıklı iletişim yolları kullanmadıklarında duygusal bağlarını yavaş yavaş koparmakta ve evliliklerini sonlandırmaya çalışmaktadırlar. Boşanma Sürecinin Çocuğa Etkisi boşanma süreci boyunca eşlerin aklındadır. Bu süreçte artık çocuğun varlığı bir kaygı yaratmaktadır. Birçok çift ya çocukları için evliliğini sürdürmekte ya da çocuğunun bu ortamda büyümesine razı gelmeyerek boşanma kararı almaktadır. Bu noktada ise psikologlara da önemli bir görev düşmektedir. Birçok çift evliklerinin ya bitiminde ya da bittikten sonra danışmanlık alıyorlar. Burada en sağlıklı olan eşlerin evliliklerinde ters giden noktaları yakalamaya başladıklarında ve kendileri için sorun olmaya başladıklarında bir psikologdan danışmanlık hizmeti almalarıdır.

 

boşanma sürecinde çocuğun psikolojisi

Boşanma Sürecinin Çocuğa Etkisi Nelerdir?

Boşanma Sürecinin Çocuğa Etkisi nedir sorusu sürekli akıldadır. Boşanma sürecinde eşlere birçok sorumluluk düşmektedir. Maddi ve manevi anlamda yaşanan zorluklarla birlikte çocuklarının ruh sağlığını da bu süreçte koruyabilmek onlar için oldukça önemlidir. Evlilik sürecini doğru bir şekilde yönetebilmekte zorluklar yaşayan çiftler boşanma sürecinin de zorluğuyla birlikte hem kendilerini bu sürece hazırlamak hem de çocuklarının bu süreci kolaylıkla atlatabilmelerini sağlayabilmek için aile danışmanlığı desteği almalarını öneririz.

Boşanma döneminde çocukların yaşadığı birtakım sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunlar arasında başlıca olanlar: öfke kontrol problemi, dikkat eksikliği, dürtüsellik, depresyon, kurallara karşı gelme, özgüven sorunları, güvensizlik, kaygı bozuklukları, yeme bozuklukları, uyku sorunları, düşük benlik algısı, sosyalleşmede gecikmeler, madde bağımlılıkları, teknoloji bağımlılığı, kumar bağımlılığı ve akademik başarıda düşüşler yaşanması şeklide sıralayabiliriz.

 

çocuk psikoloğu çocuk psikolojisi

Çukurova Aile Danışmanlık Merkezi olarak bizler neler yapıyoruz?

Kurumumuzda yer alan psikolog ve psikolojik danışmanlarımız ile birlikte çocuğun yaşadığı probleme yönelik olarak bir psikoterapi süreci oluşturuyoruz. Yaşanılan problemin sıklığı, aileye ve çocuğa verdiği zarar neticesiyle en çok sorun yaratandan başlayarak bir planlama gerçekleştiriyoruz. Bu terapiler içerisinde ise psikologlarımız bilişsel davranışçı terapi, çözüm odaklı terapi, psikodrama, oyun terapisi, duygusal zeka programı, diko-ges programı, dikkat eksikliği programlarını uygulayarak çocukta olumlu yönde gelişim sağlamayı hedefliyoruz. Aynı zamanda boşanma süreci içerisinde olan ailenin yararını gözetip bu süreci doğru bir şekilde yönetebilmek adına aile danışmanlığı hizmeti de sunmaktayız. Bu süreçte hem sizlerin hem de çocukların ruh sağlığı süreçleri konusunda destek sağlayabilmek ruh sağlığı çalışanları olarak ana misyonumuzdur.

 

Psikolog

Gizem Deniz ER

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!