Çocuk Merkezli Aile ve Oyun Terapisi Filial Terapi

ÇOCUK MERKEZLİ AİLE OYUN TERAPİSİ FİLİAL TERAPİ 

Oyun terapisi, çocuklar için en önemli iletişim yoludur.  Çocuklar, oyuncaklarla hayal ettikleri oyunların canlandırmalarını ve rollere oynadıkları oyun aracılığıyla ileride karşılaşabileceği davranış biçimlerini, içsel çatışmalarıyla ve yaşadıkları stresle başa çıkmayı, duygu ve düşüncelerini ifade etmeyi öğrenirler.  Aslında, oyun yardımıyla büyümeye ve gelişmeye devam ederler. Yetişkinler çalıştığımızda nasıl yaşamlarını kazanıyorlarsa, çocuklarla çalıştığımızda da kişilik, beceri ve zeka bütünlüklerini oyun oynayarak geliştirirler.  

Oyuncakları çocukların seçmelerinde olan etkileri, değerlendirme duygularını ve yaratıcılıklarını geliştirirken aynı zamanda kendi kendilerine karar verebilmelerini ve belirli alanlarda becerilerinde kazanmalarına olanak sağlamaktadır. Çocuklarla iletişim kurmanın onların iç dünyasını anlamanın en sağlıklı yolu onlarla oyun oynamaktır.

 Oyun Terapisi, çocukların kendilerini oyun aracılığıyla ifade etmelerini amaçlar. Yetişkinler için psikoterapi yöntemi kullanılırken, çocuklar için de oyun terapisi yöntemi kullanılmaktadır.  Eğer çocukların oyunlarını anlarsak onları daha iyi anlaşabiliriz ve onları daha iyi anlayabiliriz. Filial terapi ,oyun terapisi ve aile terapisinin birleştiği terapi yöntemidir. Ailelere çocukları ile nasıl oynanılması gerektiğini öğreten terapi yöntemidir. Ebeveynler çocuklarıyla oyun oynayarak iletişimlerini güçlendirmelerine, onların gelişimlerini, duygularını daha iyi anlamalarına, sorun   çözme   becerilerini geliştirmelerine, sorumluluk alabilmelerine, özgüvenlerini ve özsaygılarını arttırmalarına yardımcı olur. 

 Filial Terapiyi uygulamak için öncelikle evinizde bunun için bir ortama ihtiyacınız vardır. Özel Oyun Saati veya çocuğunuzla herhangi başka bir isim belirleyip koyabilirsiniz. Haftada bir gün oynamanızın yeterli olacağı bu uygulama için, kırılabilecek eşyaların olmadığı, bulunduğu küçük bir oturma odasının tamamı ya da salonun ortasındaki büyük halının çevresi sınır olarak belirlenebilir.  

 İlk sınırınız mekanız. İkinci sınırınız da zaman.  İlk aracınız da bir saat olmalıdır. Dikkat etmemiz gereken şey küçük yaş grubunda, saatin rakamlarının sayıyla yazılmış olması ve saniyenin bulunmamasıdır. Çocuğunuza ne yapmanız gerektiğini anlatmadan önce yapmanız gereken evdeki oyuncakları gruplara ayırarak, üstü açık kapalı sepetlere, odanın etrafına ya da halının çevresine dizmek olacaktır.

 Oyuncakları yerleştirdikten sonra kendinizin de her oyuncağı rahat görebileceğiniz bir köşeye minik bir masa ve sandalye koyabilirsiniz ya da yere oturabilirsiniz.  Oyun alanının hazırlığını bitirdikten sonra kapıya ‘Lütfen Girmeyiniz’ yazmalısınız. Oyun odamızda tek bir çocuk ve tek bir ebeveynin olmasıdır. Ailedeki her çocuk için farklı bir saat planlanabilir. Kardeşlerin oyununu kontrol etmek zor olduğu için uzmanlar tavsiye etmez.

Oyun alanına girmeden önce başka bir oyuncak eklemek isteyip istemediğini çocuğunuza sormalısınız.  İstediği oyuncaklarını alana sığabilecek boyuttaysa istediğini ekleyebilir. Fakat tablet, telefon, bilgisayar içeren cihazlar odanın içinde yer almamalıdır.  Çocuklar ebeveynlerine ısrar ederse onlarla daha sonra oynayabileceğini ebeveynler çocuklarına belirtmeli.

 Özel oyun saati için önerilen saatler genellikle çocukların zihinlerinin daha rahat olduğu hafta sonu sabah saatleridir. Örneğin cumartesi çocuk kahvaltısını yaptıktan sonra babayla ile pazar günü çocuk kahvaltısını ise anneyle oyunlarını uygulayabilirler. Ortalama kırk dakika oynamanızı önerdiğimiz oyun alanını hazırladıktan sonra vereceğiniz ilk yönerge şu şekildedir:

  Ebeveyn çocuğuna buraya senin için oyun oynayabileceğin bir alanı hazırladım.  Bu oyunu seninle haftada bir oynayacağız. Oyun alanında istediğin oyuncakla, istediğin şekilde oynayabilirsin. Burada bir saatimiz var. Saatteki büyük çubuk buradan gelene kadar oyun saatimiz büyük çubuğun hareketini ve sayıları parmakla çocuğunuza göstermelisiniz. Ben sana son 5 dakika kalınca oyunun bitmek üzere olduğunu hatırlatacağım. Oyun saatinin tek kuralı vardır. Vaktimiz dolana kadar bu odadan bu alandan çıkmamak. Eğer çıkmayı tercih edersen kalan oyunumuza devam edemeyiz.

Çocuklar her zaman hayal ürünlerini oyunlarının açıkça söyleyemedikleri için oyun da iyi bir gözlemci olmanız ve olabildiğince doğru yorumlar yapmanız önemlidir.

Oyunlarını kabul ettiğiniz ve önemsediğiniz mesajlarınızı davranışsal olarak verebilmek için bedeninizin yönünü ve gözlerinizle çocuğunuzu takip etmesi önemlidir.

 

PSİKOLOG YEKBUN OPAN

Randevu için lütfen arayınız.

0322 402 09 09

0530 832 14 81

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!