Oyun Terapisi Odası Nasıl Olmalıdır?

Oyun Terapisi Odası Nasıl Olmalıdır?

Terapi odasının nasıl olması gibi bir zorunluluk yoktur. Herhangi oda veya bir masa bile gerektiğinde bu amaca hizmet edebilir. Terapist gereken materyalleri bir çantada getirebilir. İdeal bir oyun odası ses geçirmemeli, lavabosunun olması gerekiyor, kolay temizlenebilen, aydınlık, dolapların ulaşabileceği yükseklikte olduğu oda olmalıdır. Açık raf sistemi ile çocukların oyuncakları rahatça görebildikleri ve uzanıp alabilecekleri bir ortamları olmalıdır. Terapistten yardım istemeden oyuncakları alabilmeli ve erişebilmelidir. Oyun odasındaki gereçler dayanıklı ve kolay temizlenebilir olmalıdır. Kolay kırılan ve lekeleri çıkmayan bir oda çocukların üzerinden olumsuz etkiye yaratabilir.

Terapi odalarındaki eşyalar ayrıca çocuklara dostu olacak şekilde seçilmelidir. Örneğin sivri kenarlar veya devrilebilecek dolaplar olmamalıdır.  Örneğin açık elektrik alanları veya kırılıp kesebilecek. Çocuğun terapi seansı süresince en yüksek güvenlik seviyesinin sağlanmış olması gereklidir. Allerjen materyaller mümkün olduğunca az olmalıdır.

 Bazı kuramcıların bakış açıları şu yöndedir; odada bir manzaraya açılan pencere olmasını savunurken, bazıları çocuğun terapi sürecini etkileyeceği için penceresiz olmasını ve eğer pencerenin varsa perde ile kapatılmış olmasını önerirler. Bulunulan ortamda çok gürültü olmamalı ve oldukça dar bir alan oyun odası için uygun değildir. Çocuk ve terapist ve bazı durumlarda bir ebeveyninin de dahil olacağını düşünürsek ve etrafta rahatça hareket edebilmesi için oda geniş olmalıdır ancak dolap ve oyuncakla da çok fazla doldurulmamalıdır. Hareketli oyunlar için gerekli alanı sağlayabilecek bir odanın belli bir kısmında boşluk olmalıdır.

 Oyun Terapisi İçin Gerekli Malzemeler  Neler Olmalıdır?

Çocuklarla terapistin ilişkisinin temeli iletişimdir. İletişimi sağlayan en önemli şey terapistle kurulan terapötik bağ ve aracı oyuncaklardır. Oyun odasında bulundurulması gereken oyuncakları terapist özenle seçmelidir. Oyuncakların mekanik ve elektronik olmasından kaçınılmalıdır. Oyun odasında yer alan oyuncaklar her yaş grubuna ve çocuklara hitap eden olmalıdır. Küçük yaş grubuna yönelik oyuncaklar seçilirken, büyüklere de hitap edecek oyuncaklarda yer almalıdır. Çocukların kendilerini yetersiz hissedeceği türden oyuncaklardan; örneğin karmaşık yap-bozlar, bulmaca, puzzle gibi etkinliklerden kaçınılmalıdır.

Oyuncaklar çocukların kendilerini iyi ifade edebilmelerine, daha olumlu bağ kurabilecekleri, yapıcı beceriler edinmelerine ve kendilik algılarını güçlendirmeye yönelik olmalıdır. Yaratıcılık ve eğitim kısmı daha sonra gelen oyun amaçları olmalıdır.

Tablo: Oyun terapisi için gerekli oyuncaklar

Gerçek yaşam oyuncakları

Evcilik setleri (fincan, tencere gibi),

 meslek setleri (doktorculuk ve tamircilik seti gibi), çeşitli bebekler,

oyuncak ev

Duygu aktarımını kolaylaştıran oyuncaklar

Çeşitli hayvan figürleri,

minyatür aile setleri,

emoji içeren karakterler, kostümler

Aktif katılım oyuncakları

Top, taşıtlar (araba, ambulans, itfaiye, gemi, uçak)

Duyusal oyunlar için oyuncaklar

Kum havuzu, peluşlar,

balon köpükleri, zıplama alanları,

parmak boyası

Eğitici oyuncaklar

Yap boz, puzzle, bloklar,

kitaplar,

 boya setleri, bul-taklar

zeka küpleri desenler

Yaratıcı oyuncaklar

Tahta bloklar, kağıtlar,

kuklalar, renkli kağıtlar,

oyun hamuru

Rekabet oyunları

Kutu oyunları, tavla

Satranç, domino

Büyüsel düşünce oyuncakları

Sihirbazlık seti,

süper kahramanlar,

popüler çizgifilm karakterlerı

Agresyon ifadesine yardımcı oyuncaklar

Silah, kılıç setleri, askerler,

vahşi hayvanlar (aslan, dinozor gibi)

korsanlar

Oyun terapisi odasındaki oyuncakların raflarda belli düzen içerisinde olmalıdır. Her oyun terapisine geldiğinde, dikkat ederek hep aynı düzende olması çocuğun her gelmesinde aradığını bulabilmesi için kolaylıktır; çünkü yeniden keşfetmesi ve araması için zaman kaybetmemesini sağlar. Bazı oyun terapisi türlerinde ise dağıtılan oyuncaklar çocuğa toplatılırken seans sonunda, bazı oyun terapisinde ise türlerinde oda ve oyun sahnesi olduğu gibi bırakılır. Diğer seansta o sahne önceden hazır tutulur ve çocuk isterse o sahneden de devam edebilir diye bir yaklaşım da bulunulabilinir. Bir önceki seanstaki sahnenin hatırlanması için çizim yapılması veya sahnenin fotoğrafının çekilmesi kullanılacak en güzel yöntemdir.

Oyun odasındaki oyuncakların temiz ve sağlam olması sağlanmalıdır. Oyun odasında kırık ve parçası eksik oyuncak türleri olmamalı. Çocuk gerçek dünyasının provası olarak düşündüğü için, yaşamdaki eksiklikler ve farklılıkların öğretilmesi adına bazı oyuncaklar kırık veya eksik kalabilir. Bu durumda bacağı olmayan bir bebek çocukta nasıl bir tepkiye yol açacak veya bir tekeri olmayan arabaya ne tepki verilecek gözlemlenmelidir. Tabi burada dikkat edilmesi gereken bu sayının az tutulmasıdır; çocuk için oyun odası heyecan ve merak uyandırıcı olmalı, kırık dökük oyuncakların olduğu sıradan bir oda gibi de olup hayal kırıklığı yaratmamalıdır. Oyun odasında tıkabasa dolu oyuncak veya  yeni son model oyuncakları kapsayan bir oyun odası anlamına gelmemelidir.

 

PSİKOLOG YEKBUN OPAN

Randevu için lütfen arayınız.

0322 402 09 09

0530 832 14 81

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!