Psikoloğa Gitme Vaktini Gösteren 5 Durum

Psikoloğa Gitme Vaktini Gösteren 5 Durum

Bazı dönemlerimizde zor durumlarımızla karşılaştığımızda psikoloğa gitme vaktimiz geldi mi, psikolojik desteğe ihtiyacımız var mı , psikoloğa gitmeli miyiz , psikoloğa ihtiyacımız var mı gibi soruları kendimize sorabiliyoruz.  Psikoloğa gitmek için belirtiler nedir diye cevaplar arıyoruz. Bazen bu soruların cevaplarını bulup psikolojik destek almamız gerektiğini düşünerek ihtiyacımız var, terapi almalımıyım diyebilmek kolay olsa da, bazen buna karar vermek bizler için zor bir süreç olabilir. Psikoloğa gitme zamanının geldiğini gösteren 5 işareti beraber konuşalım.

Ne Zaman Psikoloğa Gitmeliyim?

Zaman zaman hepimizin hayatında kendimizi iyi hissetmediği, zihnimizin karmaşıklaştığı, kendini düşüncelerimizin altında ağırlaşmış hissettiğimiz zamanlarımız oluyor. Aslında hepimizin yaşadığı, hepimiz için normal bir durumdur. Çünkü dikkat ettiğimiz zaman görebiliriz ki, hayat bizim çoğunlukla sandığımız gibi bir şekilde dümdüz ilerlemeyebiliyor. Çoğunlukla hayatımızı doğum, büyüme, gelişme, ölüm şeklinde dümdüz bir çizgilerde görürüz. Oysa ki hayatımızın yolu inişler, çıkışlar, tepecikler ve çukurlardan oluşurlar. Bazen ruh halimizin kendimizi daha motive, sakin, coşkun ve mutlu hissediyor olabiliriz, pozitif duygulanımlarımız olmuştur. Ancak bunun yanında daha mutsuz, daha keyifsiz, daha durgun, daha üzgün hissettiğimiz ve hoşa gitmeyen duygulanımlarımız daha fazla olduğu zamanlarımız da olmuştur. Kimi zamanlarımız da bu duygulanımlarla çok güzel başa çıkabilsek de, bazı zamanlarımız da ise onlarla başa çıkmada zorlandığımız zamanlarımız da olabiliyor.

 

Psikoloğa Gitme Zamanının Geldiğini Gösteren 5 Durum

 

Depresyonda Değişim

Hayatımızda önceden fark etmediğiniz, ancak son zamanlarda kendinizde gözlemlediğiniz değişiklikler olduğunda psikoloğa ihtiyacınız olabilir ve destek alabilirsiniz. Bu değişiklikler aynı anda birçok duygu ile kendini gösterebilir. Bazı dönemlerde kendinizi depresif, kaygılı, düşünceli, içe kapanmış, dikkati dağılmış, keyifsiz hissediyor olabilirsiniz. Bazı durumlara bağlı olarak kendinizde aşırı uyuma ihtiyacı veya hiç uyuyamama gibi durumları hissedebilirsiniz. Bu durumlara bağlı iştahınız fazlasıyla azalabilir, veya tam tersi çok fazla yemek yeme ihtiyacı duyabilirsiniz. Bu durumları yönetemediğinizde gerekli desteği almalısınız.

Yardım İhtiyacı

Bazı durumlarımızda zorlandığımızı fark ettiğinizde psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Hayat düz bir çizgi olarak ilerlemediğini söylemiştik. Bazen inişli-çıkışlı, çukurlu-tepeli bir yapısı olabiliyor. Kimi zamanlar iniyoruz, kimi zamanlar çıkıyoruz. Bazen hayatımızın yolunu kendimize özel bu yapısıyla ilerlemesi kolay olmayabilir. Karşımıza çıkan zorluklarla bazen oldukça iyi başa çıkabiliyoruz. Bu başa çıkabilme durumunda çevremiz, ailemiz bize bu noktalarda yardımcı olabiliyorlar. Bazen ise, bazı olaylarla kendi başımıza herhangi profesyonel bir yardım almadan başa çıkmaya çalışırken zorlanabiliyoruz ve bu durumda destek almalıyız.  Bu gibi durumlarda çok zorlandığımızı fark ettiğimizde psikoterapist ile birlikte psikolojik destek almak bize büyük bir etkide yardımcı olabilir. Bu şekilde alacağımız profesyonel destek bize zorluklarla yeni başa çıkma teknikleri öğretirken iç dünyamıza sarılmamız için de yardımcı olacaktır.

İşlevsellikte Düşme

Günlük hayatınızda enerjinizin düştüğünü gözlemliyorsanız psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bahsettiğimiz gibi bazen zorlayıcı durumlar yaşayabiliyor ve zorlayıcı duygular hissedebiliyoruz. Bu durumlarla karşılaşmak bazen bizim günlük hayattaki motivasyonumuzu,ve hatta günlük rutinlerimizde aksatmaya başlıyor. Kendinize birkaç soru sormanızı istiyoruz. Eskiden hoşunuza giden şeyler ve yaparken zevk aldığınız durumlar son zamanlarda hiç ilginizi çekmediğini fark edebilirsiniz. 

Kendine Zarar Verme Düşünceleri

Son zamanlarda kendinize zarar vermeye dair düşünceleriniz oluştuysa psikolojik desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bazen zorlayıcı duygular ve durumlar yaşıyor olabilirsiniz. Aynı zamanda geçmişte yaşadığınız ancak sizi hala bu durum etkiliyor da olabilir. Bazen zorlukları kaldırabildiğimiz zamanlar olurken, bazen ise bunları kaldıramadığımızı düşündüğümüz anlar olabiliyor hayatta. Bu gibi durumlarda aklınızdan kendinize zarar verme düşünceleri geçiyorsa, hiçbir şeyi yalnız başınıza göğüslemek zorunda olmadığınızı hatırlatarak isteriz. Bu durumu terapistinizle yönetebilirsiniz.

Yargılanmadan İletişim

Yaşadıklarınızı ve hislerinizi yargılanmaktan korkmadan anlatabileceğiniz birilerine ihtiyaç duyuyorsanız psikoloğa gitmek size iyi gelebilir. Yaşadığımız zorluklarla başa çıkmamızdaki en önemli kaynaklarımızdan biri de çevremizle kurduğumuz iletişimimizdir. Bazı zorlayıcı durumlarımız da yaşadığımız zamanlarda bizi yargılamadan dinleyebilecek ve anlayabilecek birilerine ihtiyaç duyabiliriz. Çevrenizde güvendiğiniz ve kendinizi rahat hissedebileceğiniz birileri var ise, hislerinizi, duygularınızı onunla paylaşmak size iyi gelecektir. Ancak bazı durumlarda çevremizde bu kişi olmadığında, veya yeterli gelmediğinde yargılanmadan dinlenebileceğimiz profesyonel bir yardıma ihtiyacımız olabilir. Psikolog veya psikiyatrist tarafından alacağınız psikolojik destekler siz ve çevrenizdeki bireylerde bu desteği sağlayan kişi arasında kalır ve kimseye anlatılmaz. Son dönemlerinizde birileriyle konuşmak isteyip konuşamadığınızı fark ediyorsanız bununla ilgili psikolojik destek almak iyi gelebilir.

Psikolojik Destek Alma Yolları

Profesyonel olarak psikolojik destek almanın birçok farklı yolları bulunmaktadır. Psikolojik destek alacağınız psikiyatrist veya psikolog olarak seçebilirsiniz. Psikiyatristler tedavi yöntemi olarak ilaç yöntemi tercih etmektedir. Psikologlar  konuşma yöntemiyle bilişsel psikoterapiyle farklı programlar uygulayarak destek sağlamaktadır. Psikolog tarafından alacağınız psikolojik desteği yüz yüze olarak tercih edebilirsiniz.

 

PSİKOLOG YEKBUN OPAN

Randevu için lütfen arayınız.

0322 402 09 09

0530 832 14 81

Leave a comment

× Bizimle İletişime Geçin!