Özgüven Nedir ve Nasıl Geliştirilebilir?

Özgüven Eksikliği Nedir

Özgüven Nedir? Özgüven kavramı günümüzün popüler kelimelerinden biridir. Herkesin sıklıkla bahsini geçirdiği kimileri için ne kadar özgüvenli ya da tam tersi özgüven eksikliği olduğunu düşünüp konuştuğumuz bu kavramı ne kadar iyi biliyoruz? Özgüven aslında kişinin kendisine yönelik olumlu, iyi, pozitif duygular geliştirmesi, kendini sevmesi ve bu duygu ve düşünceleriyle kendini iyi hissedebilme halidir diyebiliriz. Bu iyi olma hali bireyin hem kendisi ile hem de çevresi ile olan ilişkilerini, etrafındaki kişilerle daha iyi iletişimler geliştirmesini ve kendisiyle barışık olması anlamına gelir. Yani kısaca özgüven kişinin kendine güvenmesi ve inanmasıdır diyebiliriz. Kişinin kendine yönelik bu duygularının ve düşüncelerinin eksikliği durumuna ise Psikolog ve Psikolojik Danışmanlar olarak özgüven eksikliği diyebiliriz.

Özgüven çocuklar ve yetişkinler için faydalı ve sağlıklı bir olgu olması nedeniyle eksikliği ya da yokluğu çeşitli problemlere yol açmaktadır. Bebeklik döneminden itibaren gelişmeye başlayan özgüven, çeşitli etkenlerden dolayı kolayca zedelenebilmektedir. Kendini yetersiz ve değersiz hissetme, sevilmediğini düşünme gibi belirtilerle çocukluk döneminde sık karşılaşılan durumlardan biri olan özgüven eksikliği ortadan kaldırılmadığı sürece yaşam boyu sürecek olan büyük sorunların oluşmasına neden olabilir. Bu eksikliği yaşayan insanların kendilerinden memnun olmadıklarını görürüz. Psikolog ve Psikolojik Danışmanlar bu konularla ilgili terapiler yapmaktadır. Çocukluk döneminde olması sadece o döneme özgü olduğu anlamına gelmez gelecekte de yani yetişkinlik sürecinde de bireyin yaşantısını, günlük işlerini, kişilerle iletişimini, iş ve kariyer hayatını kısacası hayatının büyük bölünde sekteye uğramasına neden olur.,

 

Çocuklarda Özgüven Nedir, Nasıl Oluşur, Nelerden Etkilenir?

Çocuklarda Özgüven Nedir? Çocuklarda özgüven gelişiminde etkili olan pek çok etken vardır. Doğduğumuz zamandan itibaren, bebeklik döneminde bebeğin güvenle bağlandığı ilk kişiler anne ve babasıdır dolayısıyla özgüven gelişiminde en önemli etken ailedir ve ebeveynleri ile kuracakları ilişkilerdir. Daha sonra sırayı aile yakınlarıyla olan ilişkiler, öğretmenler ve arkadaşlardan oluşan sosyal çevre oluşturur. Bunlarla birlikte de çocuğun özgüvenini geliştiren faktörler de genişliyor.

 

Özgüven Eksikliği Nedir

Peki bizler öz güvenimizi nasıl geliştirebiliriz?

Bir psikolojik danışman olarak kişinin basit adımlarla öz güvenini nasıl geliştirebileceğine yönelik birkaç adıma değineceğim. Bizler kurumumuz olan Çukurova Aile Danışma Merkezinde de gerek alanımızda çalışmakta olan psikolojik danışmanlarımız gerek psikologlarımızla öz güven, öz güven gelişimi ve öz güven eksikliği konularında çalışmaktayız.

Öncelikle öz güven bireyin kendiyle ilgili en temel şeylerden biri olduğu için kişi ilk adımda kendini tanımalı, güçlü olduğu yanlarını bilmelidir. Bunları yazabilir güçlü ve zayıf yanlarınızı sıralayabilirsiniz. Bunlarla birlikte somut olarak görmeniz daha kolay olacaktır.

 

özgüvenli nasıl olurum

Bu Süreçte Neler Yapmalı, Neler Yapmamalı?

Özgüven Nedir sorusu günümüzde sürekli sorulan bir sorudur. Her birimizin aynı parmak izlerimiz gibi birbirimizden farklı olduğunu unutmamalıyız. Ebeveynler olarak ve bireysel olarak bunu bilip çocuklarımızı ya da kendimizi başkaları ile kıyas etmemeliyiz.

İlgi alanlarımızı, severek keyif alarak yaptığımız şeyleri ve yeteneklerimizi keşfetmek de oldukça önemlidir. Sanata, spora, edebiyata hangi alanda keyif alıyorsanız bunu keşfetmeyi denemelisiniz.

Başarılı ve yetenekli olduğunuz işlerde kendinizi takdir etmeyi ve hatta ödüllendirmeyi es geçmemelisiniz.

Bir konu hakkında bir işe giriştiğinizde her hangi birilerinin size sürekli müdahale etmesine ya da olumsuz eleştirilerle sizi sekteye uğratmasına izin vermemelisiniz.

Yapmak istemediğiniz ya da yaptığınızda sizi zorlayacak, o zaman diliminde yapamayacağınızı düşündüğünüz herhangi bir iş, görev veya sorumluluk olduğunda bu konuya dair hayır diyebilmeli ya da o konu hakkındaki düşüncenizi açık bir şekilde ifade edebilmelisiniz. Bununla birlikte güçlü olduğunuz yapabileceğiniz konusunda kendinizi iyi hissettiğiniz herhangi bir konu olduğunda ise bu konuya yönelik sorumluluk ve görev alma noktasında kendinize güvenmeli ve sorumluluk almalısınız. Başarı gösterdikçe motivasyonunuz artacaktır ve bununla birlikte yeni sorumluluklar alabilirsiniz.

Son olarak bir birey olarak kendinizin değerli ve yeterli olduğunuzu asla unutmamalısınız.

Yukarıdaki maddelerde de bahsettiğim gibi bireysel olarak yapabileceğimiz ve aklımızda bulunduracağımız bir takım püf noktalar var fakat bu noktada kendinizi yetersiz görüyor ve bir uzman desteğine ihtiyaç duyuyorsanız bizler kurumumuzda psikolojik danışmanlarımız ve psikologlarımız ile birlikte sizlere hizmet vermekteyiz. Böyle bir yardım noktasında bizlere başvurabilirsiniz.

 

Psikolojik Danışman

Ayşe Aycan Uslu

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!