SINAVDAN BİR GÜN ÖNCE NELER YAPMALIYIZ?

Sınavdan önce son gün ve sınav sırasında dikkat etmeniz gereken hususlar

Birkaç saat süren sınavlar öğrencilerin ve gençlerin geleceğini belirler. Liselere giriş sınavı (LGS ), üniversiteye giriş sınavı (TYT, AYT , YKS ) ve memuriyete giriş için yapılan sınavlar (KPSS), öğrencilerin ve gençlerin geleceği açısından önemli sınavlardır. Bu sınavlara hazırlık süreci bazen birkaç yılı bulabilmektedir. Bu uzun süreç sonunda girilen ve birkaç saat süren sınavlar öğrencilerin ve gençlerin geleceğini etkiler. Sınava hazırlık kadar sınavdan önce ve sınav sırasında yapılanlar da önemlidir.  

Sınavdan önce dikkat edilmesi gereken hususlar

  • Sınavdan önceki son günler uykunun düzene sokulması açısından oldukça önemlidir. Akşam yatış ve sabah kalkış saatleri sabit olmalıdır. Sık yapılan hatalardan biri son gece erken yatılmasıdır. Son gecenin getirmiş olduğu stresle birlikte erken yatmak, uykuya dalmayı zorlaştırır. Bu durumda sınava uykusuz girilme ihtimali yüksektir. Sınavdan önce son gün özellikle bu yatış ve kalkış saatlerine uyulması önemlidir.
  • Sınavdan bir gün önce anne babalar çocuklarının stresini atması açısından farklı birşeyler yapmaktadırlar. Pikniğe gitme, yakın yerlere gezmeye gitme, sinemaya gitme…. Son gün farklı bir aktivite yapılması risklidir. Açık havada uzun bir süren bir aktivite, uzun süredir evde ders çalışan öğrenciyi olumsuz etkileyebilir. Son gün rutin yapılan şeyler yapılması sağlığın ve dengenin korunması açısından önemlidir.
  • Son gün fiziksel güce dayalı aktivite yapılması sağlık problemi yaşanmasına neden olabilmektedir. Halı saha maçı yapılması, yüzme …gibi aktiviteler sakatlık yaşanması, üşütme…gibi sorunlara yol açabilir. Bu yüzden bu tür aktivitelerden kaçınmak gerekir.
  • Son gün beslenme oldukça önemlidir. Aileler son gün farklı bir şeyler yapmanın öğrencinin stresini yenmesine yardımcı olacağını düşünürler. Dışarda yemek yemeye giderler veya evde farklı, özel bir yemek hazırlanır. Öğrencinin son gün farklı bir besin tüketmesi son gece uykusunu etkilemekte, bazen mide sorunları yaşamasına neden olmaktadır. Son gece evde yemek yenmesi ve yemeğin her zaman sürekli hazırlanan ve hafif bir yemek olmasına dikkat edilmelidir.
  • Son gün özellikle öğleden sonra kahve, çay, enerji içeceği gibi uykuyu etkileyen içecek tüketimine dikkat edilmelidir. Mümkünse tüketilmemelidir. Son gece gaz yapan yiyeceklerden, soğuk yenen meyvelerden (kavun, karpuz..)  ve dondurmadan uzak durun.
  • Son gün yatmadan önce sıcağa yakın ılık bir su ile sınav sabahı soğuğa yakın ılık bir su ile kısa bir duş almanızda fayda var. Gece alacağınız duş kaslarınızın gevşemesini ve daha kolay uyumanıza, sabah alacağınız duş dinç olmanıza yardımcı olur.
  • Sınav sabahı hafif bir kahvaltı yapmak önemlidir. Çay böbreklerin çalışmasını etkilediğinden mümkünse içilmemeli ya da çok açık bir bardak içilmelidir.
  • Son gün evde film izleyebilirsiniz, ailece oynanan oyunlardan (tabu, satranç…) oynayabilirsiniz, kitap okuyabilirsiniz, bulmaca çözebilirsiniz, basit bilgisayar oyunu (tetris…) oynayabilirsiniz, resim çizebilirsiniz.  İzleyeceğiniz film macera, komedi, aksiyon tarzı olabilir. (gerilim, korku, dram tarzı olmamalı) Okuyacağınız kitap ağır kitap olmamalı, sizi eğlendirecek, sizi zihnen ve duygu olarak yormayacak tarzda bir kitap okuyabilirsiniz.
  • Son gün akşam uzun sürmeyecek hafif tempoda yürüyüş yapmak stresinizi azaltmada ve akşam daha rahat uyumanıza yardımcı olacaktır.
  • Sınava, sizi strese sokmayan aile bireyleriyle gidebilirsiniz. Üniversite sınavına; çok telaşlı, çok heyecanlı biriyle gitmeyin.
  • Sınava yeni aldığınız bir kıyafet veya ayakkabı giyerek gitmeyin. Sınava giderken daha önce giydiğiniz ve kendinizi rahat hissettiğiniz kıyafetlerden giyin.

Sınav sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar;

  • Sınavda amaç bir soruda başarılı olmak değil sınavın tamamında başarılı olmak önemlidir. Bu yüzden takıldığınız soruda vakit kaybetmeyin.
  • Sınavda heyecanlanmanız ve tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu düşünmeniz normaldir. Bu durumu hemen hemen tüm öğrenciler yaşar. Bu durumda gözlerinizi kapatıp sizi rahatlatacak sevdiğiniz bir şeyleri hayal edin. (tatile gitme, sevdiğiniz birileri, yapmaktan hoşlandığınız bir şey… ) yaklaşık 30 saniye kadar ortamdan uzaklaşmak size iyi gelecektir.  Yavaş bir şekilde birkaç kez derin nefes alıp vermeniz sakinleşmenize yardımcı olacaktır.
  • Her 10 soruda bir süreyi kontrol etmenizde fayda vardır. Hızınızı buna ayarlayabilirsiniz.
  • Kesin olmayacak olan şıkları eleyerek iki şıkka indirdiğiniz birkaç soruda size yakın gelen şıkkı işaretleyebilirsiniz. Bu şekilde çözeceğiniz birkaç soru büyük olasılık size net olarak geri dönecektir.
  • Tüm soruları yapıp işaretleme yapmak sınavı yetiştirememenize neden olabilir. Soruları 10 ar 10 ar yapıp işaretlemek bu riski azaltır. Soruları kodlarken soru numarası (10 a, 11 b gibi) ile kodlama yapmak kaydırma ihtimalinizi azaltır.
  • Sınavda daha önce yapmadığınız şeyleri deneyerek risk almayın. Daha önceki sınavlarda yaptığınız sınavlar gibi çözün. Aynı dersten çözmeye başlayın, derslere ayırdığınız süreleri çok değiştirmeyin…

Sınav hayatınızı etkileyen önemli bir olaydır, ancak hayatınızı etkileyen tek olay değildir. Sınavı, bir ölüm kalım meselesi şeklinde düşünmek kaygı seviyenizi artırır, başarınızı olumsuz etkiler. Unutmayın; başarılı ve mutlu insanların hepsi fen/anadolu lisesi veya iyi bir üniversite mezunu değildir. Sınavınızda başarılar dilerim.

AİLE DANIŞMANI ÖMER ŞENGÜL

Randevu için lütfen arayınız.

0322 402 09 09

0530 832 14 81

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!