ÇOCUKLARDA PARMAK EMME DAVRANIŞI

Çocuğum Parmak Emme Davranışı Gösteriyor Neler Yapabilirim?

Parmak emme, normal çocuklarda herhangi bir psiko-patolojik etken olmaksızın 3-4 yaşlarına kadar görülen bir olgudur.

Bebeklerin çoğu başparmaklarını ya da diğer parmaklarını emerler. Zararsız bir davranış olan parmak emmeye hemen hemen bebeklerin tümünde rastlanmak mümkündür.

Doğumu takiben ilk 3-4 ayda normal olarak bir çocuğun yeme ve içmesi tek yolu emmedir. Birinci yılın sonuna kadar emme  esas yol olarak kalır. Çocukların bu faaliyetten belli bir şekilde ve derecede zevk aldıkları görülmektedir. Parmak emme refleksinin sıklığı çocuğa göre değişir.

NEDENLERİ;

Yeni doğan bebekler, parmak emmeyi daha anne rahminde öğrenir. Doğuştan sahip oldukları  en güçlü reflekslerden biri parmak emmedir. Bazı bebekler yeni dişlerin çıkması nedeniyle bazıları da zorluklarla karşılaştıklarında utanma ve sıkılma belirtisi olarak parmaklarını emerler.

İlk bir yaş içinde bebeklik döneminde çocuk doğal olarak parmak emebilir. Daha çok başparmağını hatta bazen ayak parmağını bile emebilir. Bu davranışın, çevreyi tanıma ve keşfetme ihtiyacından doğduğu kabul edilebilir. Parmak emmenin temelinde anne çocuk ilişkisindeki yetersizlik ve çocukta güven duygusunun yeterince gelişmemiş olduğuna ilişkin görüşler vardır.

Ayrıca parmak emmenin uykuyla sıkı bir ilgisi vardır. Birçok çocuk parmaklarını uykulu oldukları ve uykuya daldıkları zaman emerler. 2 yaşındaki çocukların bir kısmı uykuya dalarken parmaklarını ağızlarına almak için direnirler.

Ani bir korku, anne-babanın ayrılması, sevilen birinin hastalanması ya da ölüm gibi olaylar.

Ailedeki huzursuzluk sonucu çocuğa yeterli ilgi gösterilmemesi.

Uzun süreli ayrılıklar nedeniyle anne ya da babasının kendisini artık sevmediği duygusu.

Bebeklik döneminde memeden erken kesilme, biberon ve yalancı meme kullanmama sonucu emme güdüsünün yeterince tatmin olmaması gibi.

Anne-babaların parmak emen çocuklarına verdikleri tepkiler şunlardır;

Bağırmak, azarlamak, tehdit etmek, ceza vermek, küçük düşürmek, çocuğun ellerine biber sürmek, parmağını emmeyen diğer çocuklarla kıyaslamak, sık sık ‘ellerini çek ağzından ‘ gibi uyarılarda bulunmak, çocuğun ellerini bağlamak, çocuğun parmaklarını yapıştırmak vb.

Parmak emme davranışı için oyun terapisi seansı çocuklar için sağlıklı olabilir. Sizler de merkezimizde alanında uzman psikologlarımızla görüşmek ve çocuğunuz için sağlıklı bir adım atmak isterseniz, bilgi ve randevu için arayabilirsiniz.

PSİKOLOG YEKBUN OPAN

Randevu için lütfen arayınız.

0322 402 09 09

0530 832 14 81

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!