ADANA ÇOCUK PSİKOLOĞU

Çocuk psikolojisi kapsamı çok geniş bir alan olmakla beraber, psikoloji bilimi içerisinde üzerinde durulması gereken en önemli alanlardan biridir. Birleşmiş Milletlerin tanımına göre 0-18 yaş arası bireyler çocuk olarak kabul edilirler. Çocukluk dönemi içeride serbest dışarıda ise ebeveynlere bağımlı olunan bir dönemdir. Çocuklar dış dünyayı yetişkinler gibi algılayamaz ve yorumlayamazlar. Dolayısıyla dışarıda yaşanan olaylar çocukları, bir yetişkinin etkilenmesinden daha çok etkiler. Yetişkinler için normal kabul edilen, olaylar, cümleler, kelimeler bir çocuk için tüm hayatını etkileyebilecek travmalara sebep olabilir.

Çocukluk dönemi anıların yarattığı etkilerin en derin şekilde kodlandığı kritik dönemlerden biridir. Çocukluk çağında yaşanan acılar, travmalar ve anne baba tutumları çocukların yetişkinlik dönemlerini şekillendiren en önemli faktörlerdir. Bu durumu bir kaç örnekle açıklayacak olursak;

Çocukluk döneminde annesini kaybeden ve babaannesinin büyüttüğü bir çocuk ileride daha az girişken, daha yan görevlerde rol alan bir çocuk olabilir. Bağlanma biçimleri problemli ve sorunlarla baş etme stratejileri zayıf olabilir. Yine çocukluk döneminde kapalı alanda mahsur kalan bir çocuk travmatik bir yaşantı olarak bu olayı kodlayarak yetişkinlik döneminde kapalı alanlarda kalamayarak klostrofobi (kapalı alan fobisi) geliştirebilir. Hatta bu durum karşısında ciddi panik atak krizleri geçirebilir.

Anne baba tutumları çocuk psikolojisinin belki de en önemli parçalarından biridir. Anne baba tutumları anne ve babaya  bağlıdır ve bir yetişkinin olumsuz tutumunu olumluya çevirmesi çok daha zordur. Dolayısıyla anne ve babaların çocuk sahibi olmadan önce kendilerinin çocuk sahibi olmaya hazır olup olmadıkları konusunda bir uzmandan yardım almaları çok sağlıklı olacaktır. Anne baba tutumları, otoriter, reddedici, aşırı hoşgörülü, kararsız-dengesiz, demokratik olarak sınıflandırılmaktadır. Aralarında en sağlıklısı demokratik anne baba tutumudur ve çocuk psikolojisi için en sağlıklı olan tutumdur.

Eğer çocuğunuzun çevresindeki durumlardan çok etkilendiğini düşünüyorsanız, diğer çocuklardan farklı olan bir yönü varsa veya hiç bir sorun olmasa dahi yetişkinliğini psikolojik olarak çok rahat geçirmesini isterseniz Adana’da iyi bir çocuk psikoloğu ile iletişime geçebilirsiniz.

Adana’da çocuk psikoloğu, çocuk terapisti seçmek için yapabileceğiniz en iyi şey Adana çocuk psikoloğu yorumlarını incelemek ve kararınızı çocuk psikoloğu hakkında yapılan yorumlara göre veya psikoloğun deneyimine göre vermeniz olacaktır. Adana’da en iyi çocuk psikologları genellikle psikoloji, psikolojik danışmanlık ve rehberlik alanlarından mezun olarak, çocuk alanında eğitimlerini tamamlarlar. Çocuk psikologları, çocuklarla görüşme teknikleri, çocuklar için objektif ve projektif testler, oyun terapisi gibi eğitimleri alarak alanlarında yetkin hale gelirler.

Randevu için lütfen arayınız

0322 402 09 09

0530 832 14 81

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!