Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu konusunda Çukurova Aile Danışma Merkezinin Psikologları, yapılandırılmış terapi programlarını uygulamaktadırlar. Bu programı anlatmaya başlamadan önce Dikkat eksikliği ve hiperaktivitenin belirtileri ve yaşanan problemlerden bahsetmek istiyorum.

Bilişsel becerilerin en önemlilerinden birisi de dikkattir. Dikkat bir görev için çeşitli uyaranlara ve zihinden geçen şeylere rağmen sürdürülen bilişsel bir süreçtir. Bu nedenle, dikkat eksikliği olan bireyler bir görevi tamamlama noktasında ya başarısız olurlar ya da beklenenden daha uzun bir sürede yerine getiriler. Dikkat eksikliği yaşayan bireylerde genellikle zamanlama ve planlama becerilerinin de düşük olduğu gözlenmektedir. Dikkat eksikliği olan bireyler görsel uyaran, işitsel uyaran ve zihinden geçen çeşitli düşüncelere maruz kalırlar. Maruz kalınan bu durumda aslında bir görevi tamamlamada, ders çalışmada, oyun oynamada ve hatta basit gündelik işleri bile yerine getirmede güçlükler yaşatmaktadır. Adanada Psikologlar işitsel ve görsel dikkat konusunda egzersizler yapmaktadırlar. Aile, öğretmen, patron, akran grubu veya diğer yakınları tarafından işlerin tamamlanamaması ya da uzun süre zarfında yapılıyor olması açısından sorun yaratmaktadır. İş başarısı veya akademik başarının sekteye uğraması açısından dikkat eksikliği önemli bir sorundur. Hiperaktivite ise motor yanıtın düzenlenmesindeki güçlüğü ifade etmektedir. Yanıtlar işlevsiz bir şekilde meydana gelmektedir. Birey motor becerileri kontrol etmekte güçlük çekmektedir. Adanadaki psikologlar motor beceriler ve denge konusunda uygulamalı etkinlikler yapmaktadırlar.

DEHB (Dikkat eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu), son yıllarda yapılan çocuk ve ergen araştırmalarında en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Geçmişte DEHB tanımının çok yaygınlaşmamasından kaynaklı olarak çocuk ve ergenlerde bu belirtilerin yeni ortaya çıktığı yanılgısı söz konusudur. Ne yazık ki, tanım yeni olmak ile birlikte belirtilerinin uzun yıllardır gözlemlendiğini söyleyebiliriz. DEHB, çeşitli nedenlerden meydana gelebilmektedir. Bunları sıralayacak olursak biyolojik faktörler, genetik faktörler, hamilelik süreci (ilaç ya da alkol), çevresel faktörler ve aile tutumları şeklindedir.  DEHB’nin belirtileri ise üç temel kümeden oluşmaktadır. Bunlar: dikkat eksikliği belirtileri, aşırı hareketlilik belirtileri ve dürtüsellik belirtileridir.

 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri;

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

-Belirli bir işe ya da oyuna dikkat vermekte zorluk çekme

-Dikkatin kolayca dağılması/ sürdürülememesi

-Dikkatsizlikten kaynaklanan hatalar yapma

-Başlanan işin yarım bırakılması

-Kendisiyle konuşulurken, dinlemiyormuş gibi görünme

-Görev ve etkinlikleri düzenlemekte zorlanma

-Ev ödevi, ders içi etkinlikleri gibi yoğun zihinsel çaba gerektiren işleri yapmaktan kaçınma

-Etkinlikler için gereken eşyaları kaybetme

-Günlük etkinliklerde unutkanlık

 

Aşırı Hareketlilik belirtileri;

 

Oturduğu yerden kıpırdama, el ve ayakların oynaması

-Belirli bir süre bir yerde oturamama, sürekli hareket etme

-Gereksiz yere sağ sola koşturma, eşyalara tırmanma

-Çok konuşma

-Sakin bir biçimde oyunda kalamama ya da başka bir işle de uğraşmak

 

Dürtüsellik belirtileri;

-Sorulan soru bitmeden yanıt verme

-Sırasını beklemekte güçlük çekme

-Sonucunu düşünmeden koşma, itme ve çekme

-Başkalarının sözünü kesme ya da oyunlarında araya girme şeklindedir.

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite konusunda Adanadaki psikologlar yapılandırılmış terapi programını uygulamaktadırlar.

 

Adana Çukurova Aile Danışma Merkezi ve Psikologları olarak bizler neler yapıyoruz?

 

Öncelikle her bireyin biricik olduğunu unutmamak en temel hedefimizdir. Bu yüzden DEHB tanılı birey geldiği zaman çeşitli bilimsel ölçeklerin yanı sıra da dijital bir test olan MOXO Testini de uygulamaktayız. Diğer test sonuçlarıyla birlikte MOXO Test sonucu ve ebeveynlerin gözlemleri ışığında kişiye uygun yapılandırılmış bir program hazırlıyoruz. MOXO Testinin ana başlıkları arasında ‘dikkat, hiperaktivite, dürtüsellik, zamanlama-planlama’ yer almaktadır. Bu konu başlıklarından alınan puan durumuna göre ve diğer değerlendirmeler ile birlikte terapi programını yapılandırıyoruz.

 

Adana psikologları olarak bu program dahilinde neler yapıyoruz?

 

Bireye özgü yapılandırılmış terapi programı ile bireyin ihtiyacına yönelik bir şekilde hareket ediyoruz. Bireyin görsel ve işitsel kasları çalıştıran dikkat geliştirme etkinlikleri yapıyoruz. Aynı zamanda bilişsel süreçlerden biri olan hafıza güçlendiren egzersizler ve zeka oyunları oynuyoruz. Dikkat eksikliği olan bireylerin akademik başarılarında yaşadıkları güçlükler nedeniyle hızlı ve etkin okuma programından da yararlanıyoruz. Hiperaktivitesi yüksek olan çocukların motor becerilerini geliştirmek ve dengesini kontrol edebilesini sağlamak için de denge egzersizleri ve oyunları oynatıyoruz. Dürtüselliği yüksek olan bireylerin muhakeme becerilerinin zayıf olması nedeniyle akıl yürütme ve davranışsal otokontrolü destekleyecek egzersiz programı uyguluyoruz. Buna ek olarak da düşünme becerilerini destekleyen etkinliklerde bu program içerinde yer alıyor. Çocukların keyif aldığı akıl zeka oyunları, psikodrama etkinlikleri ve denge oyunları da bu terapi programının cazip gelen bir kısmıdır. Eğer sizde çocuğunuzun sorunları karşısında ne yapacağınız konusunda kararsızsanız  Çukurova Aile Danışma Merkezinin Bilimsel çalışmalarından ve Psikologlarımızın uzmanlığından yararlanabilirsiniz. Çukurova Aile Danışma Merkezimizi arayarak Psikologlarımızdan ücretsiz ön görüşme ile bilgi alabilirsiniz. Bu deneyim hem sizlere hem de çocuğunuza farklı bir boyut kazandıracaktır. Daha sağlıklı, daha başarılı ve daha mutlu çocuklar için Çukurova aile danışma merkezinin psikologları ile görüşebilirsiniz.

Psikolog Gizem Deniz ER

bir yorum bırakın

× Bizimle İletişime Geçin!